On-Line dotaz pro MS Tommü
On-Line dotaz pro MS Tommü
MS TOMMÜ STARÝ JÍČÍN
Starý Jičín 99
742 31 Starý Jičín

Mobil: 777 341 802
prodej@tommu.cz
MS TOMMÜ OSTRAVA
PŘESUN AKTIVIT
OD 1.7.2015
DO STARÉHO JIČÍNA
On-Line dotaz pro MS Tommü

Londýn a elektrické taxíky
 
18.05.2018 Autor: Tommü Design

Doprava ve městech je jedním z největších zdrojů znečištění ovzduší, a tak není nijak zvláštní, že se metropole brání. Jednak zakazují vjezd neekologickým vozidlům (například naftovým) nebo propagují ta čistější - alespoň pokud jde o jejich emise při provozu ve městě. Britský Londýn tak už od 1. ledna letošního roku nepovoluje registrace nových taxíků s naftovým motorem, čímž tlačí na nákup těch elektrických. Ovšem pokud má něco takového fungovat, je nutné nejprve budovat infrastrukturu, aby to nedopadlo jako v norském Oslu, kde tak „nesmyslně“ tlačí na elektromobilitu, že nestíhají budovat nabíjecí místa.

Transport for London, orgán zodpovědný za londýnskou dopravu, spolu s magistrátem města spustil provoz jednoho sta nových rychlonabíječek pro elektrická auta. Jednapadesát z nich je vyhrazeno právě pro nová elektrická taxi. Tyto stanice by měly zvládat nabíjet vozy za dvacet až třicet minut, pochopitelně ale záleží na velikosti jejich baterie. V Londýně je registrováno zhruba deset procent z celkových cca 118 tisíc elektrických aut. Pro ně je tu připraveno zhruba 2.000 nabíjecích míst a sto nových nabíječek tak zvyšuje počet stanic pro nabití o přibližně pět procent. Připomeňme, že prodeje elektromobilů a Plugin hybridů ve Spojeném království rychle rostou a jen za třetí kvartál minulého roku to bylo zhruba 14.600 nových elektrických vozidel. Jen pro zajímavost - prodeje dieselů zde obecně klesají a nyní se pohybují okolo 40,5 %, benzinová auta pak tvoří 54,1 %. Hybridy mají 3,1 % zastoupení na nových registracích a Plugin vozidla pak 2,3 % podíl. Mezi těmi v třetím kvartálu vedl Mitsubishi Outlander (17,5 %), Nissan Leaf (14,6 %) a BMW i3 (12,0 %).

Vraťme se ale k taxíkům. Ty se podle výzkumů podílí na 16 procentech emisí oxidu dusíku (NOx) v Londýně a dokonce na 31 procentech emisí pevných prachových částic (PM2,5). Aby se přechod na „zelené“ černé taxíky uspíšil, město rozjelo projekt s rozpočtem dvaačtyřiceti milionů britských liber (GBP). Majitelé taxíků, které jsou staré deset až patnáct let, tak mohou využít „šrotovné“ ve výši 5.000 GBP za svůj starý naftový automobil. Spolu s vládním programem podporujícím nákup vozů s „nulovými“ emisemi, který činí 2.500 GBP, se tak podpora vyšplhá až na 7.500 GBP. Je ovšem dobré poznamenat, že elektřina se nevyrábí úplně čistě, takže o nulové emise rozhodně nejde. I tak ale půjde ve výsledku o čistější řešení, jak jsme si už kdysi dokázali i pro elektromobily provozované v Česku. Navíc se toto menší znečištění z elektráren přesune z center velkoměst jinam.




Jsme na Facebook
Přidejte si nás a mějte vždy ty nejnovější informace.

Facebook



TOPlist
Hudební vydavatelství Tommü Records

Informace pro Vás

Nabízíme prodej a servis vozů ve Starém Jičíně. K dispozici máme osobní, rodinné, užitkové a terénní auta. Zajistíme vám operativní leasing, úvěr, náhradní díly, servisní práce, seřizování motorů, karosářské a lakýrnické práce, geometrii, měření emisí, montáž mechanického i elektronického zabezpečení, pneuservis, montáž doplňků a příslušenství, ruční mytí vozidel včetně čištění interiérů a řadu dalších služeb.