On-Line dotaz pro MS Tommü
On-Line dotaz pro MS Tommü
MS TOMMÜ STARÝ JÍČÍN
Starý Jičín 99
742 31 Starý Jičín

Mobil: 777 341 802
prodej@tommu.cz
MS TOMMÜ OSTRAVA
PŘESUN AKTIVIT
OD 1.7.2015
DO STARÉHO JIČÍNA
On-Line dotaz pro MS Tommü

Už Mikuláš Dačický z Heslova...
 
15.02.2018 Autor: Tommü Design

věděl své a velmi vtipně se vyjádřil, ale o tom až nakonec. Jedním z lákadel, kterými se města snaží vyjít vstříc těm, kdo používají elektromobily, je možnost jízdy ve vyhrazených jízdních pruzích. Úseky, do kterých mohou jen autobusy, auta záchranářů a případně taxíky, se rozšiřují i v Česku. Elektrické vozy jako je Nissan Leaf, Renault Zoe nebo jiné do nich ovšem u nás nemohou. Otázka zní proč a odpověď je velmi zajímavá. Protože Ministerstvo dopravy zkoumá, jak poznat automobil na elektřinu. Připomíná vám to jednu smyšlenou vesnici, která je dějištěm mnoha komických historek o jejich obyvatelích, jenž dělají vše neúčelně a neúspěšně? Není divu, ale pochopte, že kocourkovští úředníci musí vykazovat nějakou činnost!

Praha přidává další úseky silnic s vyhrazenými pruhy pro autobusy. Zatímco například v Norsku, ale i v dalších zemích, mají řidiči elektromobilů kromě jiných výhod možnost využívat také tyto vyhrazené jízdní zóny, u nás je zatím takováto forma podpory v nedohlednu. Hlavní potíž je prý v tom, že se na první pohled nedá auto na elektřinu poznat. „Autobus, jízdní kolo či taxi lze identifikovat snadno podle jejich nezaměnitelných znaků, u elektromobilu to takto nelze,“ vysvětluje mluvčí pražského magistrátu. Praha takovou výhodu pro elektrické vozy nezavede, dokud nebude novelizován Zákon o provozu na pozemních komunikacích tak, aby dodržování režimu ve vyhrazených jízdních pruzích mohla kontrolovat i městská policie. Současně by se i pro možnost využívat tohoto zvýhodnění elektromobily musely registrovat. Proto také, podle mluvčího, hlavní město při povolení parkování elektrických automobilů zdarma v zónách placeného stání zavedlo systém registrace vozidel do systému podle jejich registračních značek. Registrační značka elektromobilu je tak nosičem informace, že se skutečně jedná o elektromobil,“ dodává mluvčí. Jak identifikovat auta s elektrickým pohonem od ostatních typů vozidel v provozu, vymýšlí také ministerstvo dopravy. „Ministerstvo dopravy v návaznosti na Národní akční plán čisté mobility hledá řešení, jakým způsobem po vzoru některých evropských zemí zavést speciální značení elektrických vozidel,“ uvedl jeho mluvčí. Možností je podle něj více - buď například speciální barva registračních známek, nebo nějaká nálepka.

Až „poté, či po čem“ bude možné zavést pro elektromobily nějaká další zvýhodnění - například parkování zdarma nebo využívání dálnic bez poplatků. Kdy by se o zavedení rozlišovacích prvků mělo rozhodnout - však zatím - nikdo odhadnout nedokázal! Nepřipomíná vám to tak trochu jednu smyšlenou vesnici? A nezdá se vám, že měl pravdu i Mikuláš Dačický z Heslova, když kdysi prohlásil v krčmě u Mědínků v Horách Kutných na adresu konšelů: „Pařez zůstane pařezem a vůl volem.“ Ať si Kocourkov i tvrzení českého spisovatele a šlechtice rozebere každý jak chce...




Jsme na Facebook
Přidejte si nás a mějte vždy ty nejnovější informace.

Facebook



TOPlist
Hudební vydavatelství Tommü Records

Informace pro Vás

Nabízíme prodej a servis vozů ve Starém Jičíně. K dispozici máme osobní, rodinné, užitkové a terénní auta. Zajistíme vám operativní leasing, úvěr, náhradní díly, servisní práce, seřizování motorů, karosářské a lakýrnické práce, geometrii, měření emisí, montáž mechanického i elektronického zabezpečení, pneuservis, montáž doplňků a příslušenství, ruční mytí vozidel včetně čištění interiérů a řadu dalších služeb.