On-Line dotaz pro MS Tommü
On-Line dotaz pro MS Tommü
MS TOMMÜ STARÝ JÍČÍN
Starý Jičín 99
742 31 Starý Jičín

Mobil: 777 341 802
prodej@tommu.cz
MS TOMMÜ OSTRAVA
PŘESUN AKTIVIT
OD 1.7.2015
DO STARÉHO JIČÍNA
On-Line dotaz pro MS Tommü

Elektromobil v Česku ano či ne?
 
17.11.2017 Autor: Tommü Design

Elektrické automobily již nějakou dobu nejsou jen hudbou budoucnosti. V západním světě si je mohou pořídit i lidé, kteří jsou zařazeni do střední třídy, ale v Česku? Tam to - alespoň zatím jde - jen stěží! Žádný velký světový autosalon se dnes neobejde bez představení zbrusu nového elektromobilu. Auta na elektrický pohon už totiž nejsou doménou jen několika úzce specializovaných firem, ale nabíjení vozů ze zásuvky přijaly za své již téměř všechny tradiční automobilky. Ať je tedy vaším favoritem japonský Nissan, německé BMW nebo Volkswagen buďte si jistí, že elektromobil mají v nabídce.

I v sousedním Německu trhají prodeje elektrických aut rekordy. Jen v minulém měsíci zde bylo prodáno přes 5.000 vozů, která se dobíjejí ze zásuvky. To představuje téměř 2 % ze všech prodaných automobilů. Podle odhadů agentury Inside EVs, která se monitorováním elektromobilů zabývá, má toto číslo s každým měsícem podstatně narůstat. Na elektromobily si pomalu, ale stěží začínáme zvykat i v Česku a není se čemu divit. Jejich majitelé totiž výrazně ušetří. V žádném případě ne na pořizovací ceně, ale na jejich provozu. A kolik takové auto stojí? Například Volkswagen e-Up! začíná na ceně 639.900 Kč, ale nový Nissan Leaf, ve speciální zaváděcí edici 2.ZERO, má stát 990.000 Kč.

Budoucí případné uživatele ovšem logicky zajímá dojezdová vzdálenost elektrického automobilu. Tak třeba malý Volkswagen e-Up! má dojez až 160 km, Nissan Leaf druhé generace zvládne zhruba 378 kilometrů. Dobrou zprávou je, že s „rádoby“ rostoucí popularitou elektromobilů u nás, roste i počet nabíjecích stanic, ale nutno podotknout - velmi pomalu. Elektrické auto si tak můžete, a to za velmi dlouhou dobu dobít na parkovišti, zatímco si odskočíte nakoupit. Skoro všude v civilizovaném světě se mimo jiných i těmto záležitostem věnují místní vlády. V japonském parlamentu, svého času, dokonce po sobě házely i vlastní boty, ale... Naše „kultivovanost“ nám to nedovolí. Raději budeme pomlouvat, bojovat o posty i „koryta“ a otázka zní: „Má, čí nemá, ono politické hnutí pravdu“? Asi sáhlo do ledví těm stranám, které nyní vyskakují jak: „Čertík z krabičky“ i když to jsou například černokabátníci. Politika je ovšem věcí, která nás voliče po volbách „vůbec“ nemusí zajímat i když jsme svými hlasy jasně dali najevo svůj přístup... Prostě jsme: „Hodili perly některým .....“.




Jsme na Facebook
Přidejte si nás a mějte vždy ty nejnovější informace.

Facebook



TOPlist
Hudební vydavatelství Tommü Records

Informace pro Vás

Nabízíme prodej a servis vozů ve Starém Jičíně. K dispozici máme osobní, rodinné, užitkové a terénní auta. Zajistíme vám operativní leasing, úvěr, náhradní díly, servisní práce, seřizování motorů, karosářské a lakýrnické práce, geometrii, měření emisí, montáž mechanického i elektronického zabezpečení, pneuservis, montáž doplňků a příslušenství, ruční mytí vozidel včetně čištění interiérů a řadu dalších služeb.