On-Line dotaz pro MS Tommü
On-Line dotaz pro MS Tommü
MS TOMMÜ STARÝ JÍČÍN
Starý Jičín 99
742 31 Starý Jičín

Mobil: 777 341 802
prodej@tommu.cz
MS TOMMÜ OSTRAVA
PŘESUN AKTIVIT
OD 1.7.2015
DO STARÉHO JIČÍNA
On-Line dotaz pro MS Tommü

Spolupráce mezi koncernem...
 
07.05.2019 Autor: Tommü Design

Daimler AG a aliancí Renault-Nissan-Mitsubishi by mohla podle nejnovějších informací zaniknout. Francouzsko-japonská aliance spolupracuje s automobilkou Daimler (majitelem Mercedesu) již od roku 2010, tehdy ještě bez Mitsubishi. Od té doby vzniklo mnoho společných projektů. Například Mercedes nabídl Pick Up na bázi Nissanu Navara nebo malou dodávku s technikou Renaultu Kangoo, ale obě firmy kooperovaly i v oblasti pohonných jednotek. Spolupráci Renaultu a Mercedesu prosadili Carlos Ghosn a Dieter Zetsche. Jenže první je teď ve vazbě a druhý míří do důchodu...

Německá média píší o tom, že Daimler už s dalším pokračováním této spolupráce nepočítá. Do jeho vedení totiž míří Ola Kallenius, který do funkce generálního ředitele nastoupí 22. května letošního roku, jenž má údajně jiné plány než jeho předchůdce. Raději by prý rozvinul partnerství s hlavním rivalem Mercedesu, BMW. Oba prémioví němečtí výrobci dnes spolupracují v oblasti sdílení automobilů a vývoji autonomních systémů, zároveň ale zvažují svoji spolupráci dále rozšířit. Dokonce se hovoří o společném vývoji vozů a elektromobilů. Kallenius navíc věří, že díky rozvázání spolupráce s francouzsko-japonskou aliancí ušetří. Ještě loni v září to přitom vypadalo jinak, tehdejší vedení Renaultu naznačovalo, že existují další možnosti, jak partnerství rozšířit, ale od té doby se mnohé změnilo. Mezitím se Daimler dohodl s čínským Geely na výrobě vozů značky Smart v Číně, což by mohl být první krok k postupnému utlumení partnerství s Renaultem. Dnešní Smart ForFour sdílí techniku s Renaultem Twingo a dokonce se vyrábí ve slovinské továrně Renaultu v Novém Městě. S ohledem na dohodu s Geely se očekává, že tato společná výroba skončí. Firmy navíc už delší dobu neoznámily nějaký společný projekt. A co víc, jeden projekt končí. Infiniti, luxusní divize Nissanu, oznámila, že už nechce používat platformu Mercedesu pro své kompaktní vozy. Výrobu Q30 a QX30 dokonce zcela ukončí, v rámci stažení se z evropského trhu.

Jak to všechno dopadne, teprve uvidíme. Jisté je jen to, že Daimler a Renault-Nissan-Mitsubishi v současnosti spolupracují hned na dvanácti projektech po celém světě. Původně se přitom počítalo jen se třemi společnými projekty v rámci Evropy. Firmy spolu vyvinuly platformu pro malá auta s pohonem zadních kol a motorem vzadu, kterou užívají vozy Smart a Renault Twingo. Vedle Smartu ForFour navíc Renault pro Mercedes vyrábí dodávku Citan, sdílející techniku s jeho modelem Kangoo. Nissan zase poskytl základ pro Pick Up Mercedes třídy X, což je upravená Navara. Vedle toho trojcípá hvězda využívá vybrané turbodiesely od Renaultu a pomohla mu s vývojem nové zážehové třináctistovky.




Jsme na Facebook
Přidejte si nás a mějte vždy ty nejnovější informace.

Facebook



TOPlist
Hudební vydavatelství Tommü Records

Informace pro Vás

Nabízíme prodej a servis vozů ve Starém Jičíně. K dispozici máme osobní, rodinné, užitkové a terénní auta. Zajistíme vám operativní leasing, úvěr, náhradní díly, servisní práce, seřizování motorů, karosářské a lakýrnické práce, geometrii, měření emisí, montáž mechanického i elektronického zabezpečení, pneuservis, montáž doplňků a příslušenství, ruční mytí vozidel včetně čištění interiérů a řadu dalších služeb.