On-Line dotaz pro MS Tommü
On-Line dotaz pro MS Tommü
MS TOMMÜ STARÝ JÍČÍN
Starý Jičín 99
742 31 Starý Jičín

Mobil: 777 341 802
prodej@tommu.cz
MS TOMMÜ OSTRAVA
PŘESUN AKTIVIT
OD 1.7.2015
DO STARÉHO JIČÍNA
On-Line dotaz pro MS Tommü

Jaká zvýhodnění elektromobilů...
 
19.04.2019 Autor: Tommü Design

najdeme v České republice, na starém kontinentu a ve Spojených státech amerických? Elektrické vozy jsou dnes mnoha vládami hojně podporovaným řešením mobility. Jenže pro zákazníky, byť přes postupné velmi mírné zlevňování své techniky, zůstávají stále drahé, a tak se jejich nákup mnohé státy rozhodly zvýhodnit různými benefity. Jen napříč Evropou najdeme různé cesty, kterak lze tento typ automobilů zvýhodnit. Například dotacemi, osvobozením od daně či parkováním zdarma...

V Česku vozy s elektrickým pohonem zase až tolik zvýhodněny nejsou, spíš naopak. Majitelé elektromobilů u nás každopádně neplatí žádnou silniční daň a v Praze mohou zdarma parkovat i v takzvaný modrých zónách určených pro rezidenty. Pro podnikatele a úřady jsou pak vypisovány dotační programy, v rámci nichž lze podle velikosti firmy získat až 75 % dotaci na pořízení elektrického auta. Úřady místní samosprávy mohou nakupovat elektromobily s dotací 250.000 Kč. V uplynulých dvou letech byla u nás přes tento dotační program realizována polovina prodejů elektrických vozů.

Největším průkopníkem v tomto směru je nepochybně Norsko, kde díky tamějšímu podílu obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny - naprostou většinu tvoří hydroelektrárny - jsou elektromobily opravdu ekologické. Majitelé elektrických vozů tam nemusí platit za registraci vozidla, mají nižší silniční daň, neplatí mýtné na dálnicích a využívají zdarma tunely i trajekty. Tou největší výhodou je však osvobození od vysokého DPH, což ve výsledku snižuje cenu elektromobilů pod úroveň vozů s konvenčním pohonem. Není proto divu, že se v této severské zemi v březnu letošního roku prodalo více elektrických vozů než aut se spalovacím motorem. Nejprodávanějším automobilem na norském trhu je aktuálně Tesla Model 3, která vystřídala v minulém roce vedoucí Nissan Leaf.

Silně podporovány jsou elektromobily také v Nizozemí, třeba pomocí osvobození od registrační daně. V Rakousku se zase na elektrické vozy vztahuje nulová spotřební daň, vlastnická daň a daň ze znečištění. Navíc se tam uvažuje nad tím, že auta poháněná elektřinou budou moci na dálničních úsecích, kde je kvůli snížení emisí omezena rychlost na 100 km, jezdit 130 km/hod. V Německu jsou od května 2016 nabízeny na nákup elektromobilu dotace ve výši 4.000 EUR, vozy s elektrickým pohonem jsou navíc na deset let osvobozeny od vlastnické daně. Německá vláda sice zvažovala, že benefity budou letos ukončeny, poslední zprávy ovšem naznačují, že mají být prodlouženy. To už se stalo ve Velké Británii, kde byla opakovaně prodloužena doba, po kterou se na nákup elektrického vozu vztahuje příspěvek ve výši až 4.500 GBP. Naopak v Dánsku zvýhodnění elektromobilů prostřednictvím osvobození od vysoké registrační daně v roce 2016 omezili, což vedlo k výraznému pádu prodejů takových automobilů. V zemi se však diskutuje o tom, zda tam do budoucna nebude zcela zakázán prodej vozů se spalovacím motorem.

Elektromobily jsou mimochodem zvýhodňovány také za oceánem v USA, kde je jejich velkým propagátorem tamější výrobce Tesla. Spojené státy v roce 2009 zavedly daňové úlevy ve formě kreditů. Jejich výše se liší podle typu vozidla a může dosahovat až 7.500 USD. Částka se žadateli odečte z jeho daně z příjmu. Pro výrobce to ale nemá jen výhody, pokud překoná v USA hranici 200.000 prodaných kusů, podpora na nákup jeho vozidel je následně postupně ukončena. V současnosti se to už týká Tesly a General Motors, které tuto metu překonaly loni na podzim.




Jsme na Facebook
Přidejte si nás a mějte vždy ty nejnovější informace.

Facebook



TOPlist
Hudební vydavatelství Tommü Records

Informace pro Vás

Nabízíme prodej a servis vozů ve Starém Jičíně. K dispozici máme osobní, rodinné, užitkové a terénní auta. Zajistíme vám operativní leasing, úvěr, náhradní díly, servisní práce, seřizování motorů, karosářské a lakýrnické práce, geometrii, měření emisí, montáž mechanického i elektronického zabezpečení, pneuservis, montáž doplňků a příslušenství, ruční mytí vozidel včetně čištění interiérů a řadu dalších služeb.