On-Line dotaz pro MS Tommü
On-Line dotaz pro MS Tommü
MS TOMMÜ STARÝ JÍČÍN
Starý Jičín 99
742 31 Starý Jičín

Mobil: 777 341 802
prodej@tommu.cz
MS TOMMÜ OSTRAVA
PŘESUN AKTIVIT
OD 1.7.2015
DO STARÉHO JIČÍNA
On-Line dotaz pro MS Tommü

Carlos Ghosn opustil vězení na...
 
07.03.2019 Autor: Tommü Design

kauci v hodnotě jedné miliardy JPY. Po více než sto dnech byl z vazební věznice v Tokiu včera propuštěn bývalý předseda a výkonný ředitel společnosti Renault-Nissan-Mitsubishi. Mezi japonskými strážemi se doslova ztrácel, byl zjevně pohublý, unavený a ve zvláštním převleku... Brány vězení Ghosn neopustil proto, že by veškerá obvinění vznesená proti němu byla stažena. Tokijský soud ovšem konečně souhlasil s propuštěním na kauci, aniž by se automobilový boss přiznal k tomu z čeho je viněn, jak je v případě japonské justice obvyklé. Ghosnovi právníci tedy u soudu složili v hotovosti skoro 202 milionů českých korun a samotný manažer pak musel souhlasit s nemalým omezením svého pobytu na svobodě. Je ale docela možné, že se za mříže vrátí a zůstane za nimi hodně dlouho.

Carlos Ghosn byl propuštěn po více než třech měsících za mřížemi, v sobotu si tak bude moci daleko více užít oslavu svých pětašedesátých narozenin. Při odchodu z vězení působil jen jako stín někdejšího šéfa aliance Renault-Nissan-Mitsubishi - byl neupravený, unavený a oblečený do dělnických šatů. Měl nasazené brýle, chirurgickou roušku a čepici, kameramany a fotografy tím ovšem japonská justice nezmátla ani náhodou. Kauce byla odsouhlasena již předevčírem, od té doby tak bylo vazební vězení v obležení novinářů. Na první rozhovory zatím ještě nedošlo, přičemž je vůbec otázkou, zda Ghosn nějaký může poskytnout. Podmínkou kauce je omezený přístup k internetu, zákaz cestování a neustálý dohled pomocí kamer. Z toho vyplývá, že bývalý šéf aliance nejspíše bude trávit svůj čas až do soudu v Japonsku, nicméně chladnou sedmimetrovou celu bude moci vyměnit za luxusní rezidenci, která mu byla vybrána úřady. Zároveň má omezený i okruh lidí, se kterými se může stýkat. Tiskové prohlášení ale již Ghosn vydat stihl, přičemž své zatčení a uvěznění popsal jako holý nesmysl. Zároveň uvedl, že je nadmíru vděčný rodině i přátelům, keří za ním stojí. Za podporu pak děkuje i mnoha aktivistům, kteří bojovali u japonské justice za spravedlivý proces. Ten by se dle jeho právníků měl odehrát nejdříve v létě, přičemž výsledek je nejistý. Ghosn ovšem věří ve svou nevinu - i proto odmítl možnost kauce již před vánoci, neboť ta byla spojena s přiznáním. Je nutné dodat, že v zemi vycházejícího slunce přiznání rozhodně není polehčující okolnost, ale naopak přitěžující. I v případě, že následně vyjde najevo nevina, pro soud je podstatné původní přiznání. Nikdo se již nezaobírá tím, že ho bylo dosaženo po dlouhých výsleších bez přítomnosti advokátů po psychologickém nátlaku. V japonských vazebních věznicích často nejsou respektována ani základní lidská práva.

Současný šéf Nissanu Hiroto Saikawa má údajně stát za Ghosnovým uvězněním. Tak tomu ovšem dle jeho názoru není, jakkoliv Saikawa rozhodně nebyl nadšen z plánů na mnohem internější propojení obou automobilek, tedy Nissanu a Renaultu. Samotné vyšetřování, které by tomuto kroku zabránilo, však prý neodstartoval. Místo toho se mělo rozjet bez jeho vůle již na počátku loňského roku, nový šéf japonské značky se pak o něm dozvěděl až v říjnu. Je otázkou, zda Saikawovi můžeme věřit, ale spíše ne. Pokud je ovšem jeho komentář pravdivý, zdá se, jako kdyby záležitosti v automobilce neměl vůbec pod kontrolou. Z jeho slov vyplývá, že mnohá oddělení si dělají, co se jim zamane. Dle Ghosna byl navíc plně seznámen s finanční kompenzací šéfa aliance, což dokazuje i jeho podpis na veškerých listinách. Sám Saikawa ovšem k tomu dodal, že prý častokrát ani nevěděl, co podepisuje... Pokud Carlos Ghosn bude opravdu odsouzen za finanční zpronevěru, ke které ale podle něj vůbec nedošlo, pak může strávit za mřížemi až deset let. S ohledem na jeho věk by to v podstatě znamenalo „katastrofu“, pročež by si Ghosn vlastně měl maximálně užít i stávající omezený pobyt na svobodě. V nejhorším případě to může být naposledy, co vidí slunce jinak než zpoza mříží v zemi o níž se tvrdí, že tam vychází...




Jsme na Facebook
Přidejte si nás a mějte vždy ty nejnovější informace.

Facebook



TOPlist
Hudební vydavatelství Tommü Records

Informace pro Vás

Nabízíme prodej a servis vozů ve Starém Jičíně. K dispozici máme osobní, rodinné, užitkové a terénní auta. Zajistíme vám operativní leasing, úvěr, náhradní díly, servisní práce, seřizování motorů, karosářské a lakýrnické práce, geometrii, měření emisí, montáž mechanického i elektronického zabezpečení, pneuservis, montáž doplňků a příslušenství, ruční mytí vozidel včetně čištění interiérů a řadu dalších služeb.