On-Line dotaz pro MS Tommü
On-Line dotaz pro MS Tommü
MS TOMMÜ STARÝ JÍČÍN
Starý Jičín 99
742 31 Starý Jičín

Mobil: 777 341 802
prodej@tommu.cz
MS TOMMÜ OSTRAVA
PŘESUN AKTIVIT
OD 1.7.2015
DO STARÉHO JIČÍNA
On-Line dotaz pro MS Tommü

Velký muž velkých závodů byl...
 
04.03.2019 Autor: Tommü Design

„Frajer Luke“ alias Paul Newman. Jeho jméno se spojuje s herectvím prvotřídních kvalit, a díky snímkům, v nichž se to hemží zajímavými vozidly, i milovníkem akčních scén. Třebaže Newmanova filmografie není tak vyhraněná jako u jeho hereckého kolegy Steva McQueena, natočil celou řadu pozoruhodných filmů, ale také se sám účastnil opravdového závodnického dění, na míle vzdáleného od filmových klapek a scénářů. Ve svých filmových rolích se nesčetněkrát setkal s moderní i historickou dopravní technikou, která se mu postupně stala i životním koníčkem až do pozdního věku.

Třebaže byl od mládí barvoslepý, na jeho práci i zálibách nebylo nic znát. Newman se nevyhýbal ani osobnímu nasazení v natáčení nebezpečných scén. Je známo mnoho případů, kdy odmítl kaskadérsky zdatného dubléra a odjezdil riskantní záběr sám. V létech 1968 a 1969 natáčí závodnické scény do filmového dramatu „Winning“, kde ztvárňuje jezdce Franka Capuu, útočícího na vítěznou pozici v legendárním americkém závodě Indy 500. Podle dostupných pramenů si tehdy již více než čtyřicetiletý Newman vedl jako ostřílený jezdec, a právě při natáčení dramatických scén byli připravení kaskadéři často bez práce. Své závodnické ambice představil celé Americe v roce 1971, kdy vystupuje jako hlavní hvězda a zároveň moderátor ve vlastním televizním dokumentu „Once Upon a Wheel“. Představil zde historii automobilových závodů, a pozval do studia mnoho tehdejších i dřívějších hvězd, například Kirka Douglase, Deana Martina, ale i Maria Andrettiho. Jestliže do té doby Newman se závoděním pouze koketoval, po dokončení filmu „Winning“ propukla jeho benzínová vášeň naplno. V roce 1972 usedá do kokpitu rychlého Lotusu Elan, zapůjčeného od kamaráda a útočí na stupně vítězů v závodech, pořádaných Sports Car Clubem of America na trati Thompson International Speedway. Několik let nato zakládá svůj vlastní soutěžní tým a v roce 1977 pokouší štěstí ve vytrvalostní čtyřiadvacetihodinovce v Daytoně. Cílovou páskou tehdy projel na vynikajícím pátém místě celkového pořadí! Jeden z největších úspěchů ale přichází o pouhé dva roky později, kdy se Paul Newman postaví na start proslulého závodu v LeMans, a za volantem speciálu Porsche 935 dosáhne neuvěřitelného stříbrného umístění mezi celou plejádou profesionálních závodníků. Nesmíme ale zapomenout ani na Newmanovo účinkování v týmu Roberta Sharpa za volantem rychlých Datsunů. Jízdy se započítávaly do seriálu Trans-Am a zajímavostí určitě je, že měly velký ohlas i v Japonsku. Výrobce tehdy představil limitovanou edici sedanu Nissan Skyline s jeho jménem.

V polovině 70. let Newman kontaktuje Williama Freemana, který úspěšné hollywoodské star představuje prostředí špičkových a typicky americky dimenzovaných soutěžních týmů. Freeman a jeho lidé se specializují výhradně na největší podniky, tedy především poháry Can-Am a Indy. Slovo dalo slovo a Newman konečně nachází spolehlivého partnera na založení vlastní závodní stáje. Výsledkem je „Newman-Freeman Racing“, který se okamžitě zapojuje do severoamerického poháru Can-Am a Newman pilotuje monopost Spyder NF, poháněný pětilitrovým motorem Chevrolet V8. Vítězná cesta týmu vyvrcholila v sezóně 1979 za volantem Porsche. Německý speciál se rval s konkurencí na nejslavnějších tratích, mezi nimi i na legendární dráze v Sebringu. Později se Newman spojuje s Carlem Haasem a společně založili tým, dodnes známý pod názvem „Newman/Haas/Lanigan Racing“. Prioritou se stala - pokud možno vítězná - účast v podnicích, pořádaných opět na okruhu Indianapolis. Je neuvěřitelné, že za pětadvacet let činnosti (1983 až 2008) jejich tým dosáhl více než stovky vítězství, ale i spousty druhých a třetích míst.

Sám Newman, třebaže se už osobně neúčastnil každého závodu, vydržel v absolutní top kondici až téměř do konce života - jeho posledními závody se staly jednak adrenalinový a naprosto vyčerpávající podnik Baja 1000 (2004) a rovněž vytrvalostní Rolex24, konaný na Daytona International Speedway v roce 2006 - tedy v době, kdy světově proslulému herci a jezdci bylo jednaosmdesát let! Úplně závěrečný „závod“ uspořádali Paulu Newmanovi přátelé na dráze v Lime Rock, jen měsíc před skonem slavného jezdce. Herec světového formátu, tehdy již v pokročilém stádiu zhoubné choroby, řídil rychlou Corvette GT1 v amerických národních barvách. Životní cesta velikána herectví i světa rychlých kol se uzavřela v září 2008, o sedm let později vznikl vynikající dokumentární snímek o jeho automobilové kariéře s příznačným názvem „Winning“.




Jsme na Facebook
Přidejte si nás a mějte vždy ty nejnovější informace.

Facebook



TOPlist
Hudební vydavatelství Tommü Records

Informace pro Vás

Nabízíme prodej a servis vozů ve Starém Jičíně. K dispozici máme osobní, rodinné, užitkové a terénní auta. Zajistíme vám operativní leasing, úvěr, náhradní díly, servisní práce, seřizování motorů, karosářské a lakýrnické práce, geometrii, měření emisí, montáž mechanického i elektronického zabezpečení, pneuservis, montáž doplňků a příslušenství, ruční mytí vozidel včetně čištění interiérů a řadu dalších služeb.