On-Line dotaz pro MS Tommü
On-Line dotaz pro MS Tommü
MS TOMMÜ STARÝ JÍČÍN
Starý Jičín 99
742 31 Starý Jičín

Mobil: 777 341 802
prodej@tommu.cz
MS TOMMÜ OSTRAVA
PŘESUN AKTIVIT
OD 1.7.2015
DO STARÉHO JIČÍNA
On-Line dotaz pro MS Tommü

Prodeje aut v Číně v letošním...
 
23.02.2019 Autor: Tommü Design

prvním měsíci propadly a otázkou je, zda dojde na novou vládní podporu? Dostali jsme další signál o zpomalování hospodářství Číny, když tamní největší světový automobilový trh se stále nemůže vymanit z problémů. Prodeje vozů zde totiž v lednu klesly již sedmý měsíc v řadě. Tentokrát navíc meziročně o výrazných 15,8 %, když se celkově prodalo včetně nákladních vozů a autobusů „jen“ 2,37 milionu kusů. Údaje tak vlastně dokreslují, proč v minulém týdnu zveřejněné maloobchodní tržby v zemi v lednu vzrostly vůbec nejpomaleji, minimálně od roku 2011. A to přestože meziročním růstem o 8,5 % se jinak může pochlubit málokterá ekonomika...

Oproti trhu s klasickými automobily pokračují čínské prodeje vozů na alternativní pohon - elektromobily případně hybridy - na růstové vlně. Těch se v lednu v souhrnu prodalo zhruba 95.700 kusů, což je meziroční nárůst o cca 140 procent. Své tak nadále sehrává tlak Pekingu na transformaci automobilového trhu, když zájem o dané vozy podporují dotace - daňové slevy. Větší pokles než trh celkově zaznamenal vlastně v posledních letech jinak nejvíce rostoucí segment, tedy sportovně užitkových vozů. Zákazníci si v lednu koupili necelých 879 tisíc SUV, což je meziročně o 19 % méně. Zmínit lze také podíl čínských značek automobilů, jichž se prodalo v souhrnu 832 tisíc (-22 %).

Ze zahraničních producentů vcelku solidně v Číně dopadla například společnost Nissan Motor, které klesly prodeje jen o necelé procento. Spokojen zde vlastně může být s 3,1 % poklesem i koncern Volkswagen, přestože čísla hodně negativně ovlivnila Škoda. Mladoboleslavská automobilka totiž zaznamenala více než 11 procentní propad prodejů, zatímco například samotná značka VW jen necelá 3 %. Dařilo se především koncernovému Audi s více než 5 procentním nárůstem. Propadákem měsíce je skupina BMW, která čínským zákazníkům dodala jen zhruba 63 tisíc vozů, tedy o 15,5 % méně než před rokem.

Čínská asociace výrobců automobilů (CAAM) dále z hlediska segmentů uvedla, že samotných osobních vozů se prodalo něco přes 2 miliony, tedy meziročně o 15 % méně. „Příčinou propadu prodeje je i nadále celkové zpomalení ekonomiky a pokles spotřeby v malých, ale i středně velkých čínských městech,“ řekl zástupce CAAM Sü Chaj. Situaci na trhu evidentně ovlivňuje přetrvávající obchodní napětí se Spojenými státy, což odrazuje kupující. Řada z nich navíc vyčkává i v souvislosti se spekulacemi na možnou novou vládní podporu. V únoru lze jen stěží očekávat v Číně zlepšení prodejů vozů, když z hlediska absolutních čísel bývá tento měsíc tradičně jedním z nejslabších. Čínská lidová republika je největším automobilovým trhem světa, v roce 2009 na tomto postu vystřídala Spojené státy.




Jsme na Facebook
Přidejte si nás a mějte vždy ty nejnovější informace.

Facebook



TOPlist
Hudební vydavatelství Tommü Records

Informace pro Vás

Nabízíme prodej a servis vozů ve Starém Jičíně. K dispozici máme osobní, rodinné, užitkové a terénní auta. Zajistíme vám operativní leasing, úvěr, náhradní díly, servisní práce, seřizování motorů, karosářské a lakýrnické práce, geometrii, měření emisí, montáž mechanického i elektronického zabezpečení, pneuservis, montáž doplňků a příslušenství, ruční mytí vozidel včetně čištění interiérů a řadu dalších služeb.