On-Line dotaz pro MS Tommü
On-Line dotaz pro MS Tommü
MS TOMMÜ STARÝ JÍČÍN
Starý Jičín 99
742 31 Starý Jičín

Mobil: 777 341 802
prodej@tommu.cz
MS TOMMÜ OSTRAVA
PŘESUN AKTIVIT
OD 1.7.2015
DO STARÉHO JIČÍNA
On-Line dotaz pro MS Tommü

Největší automobilkou světa v...
 
31.01.2019 Autor: Tommü Design

minulém roce z hlediska celkového objemu prodeje je - německý koncern nebo francouzsko-japonská aliance? Postem jedničky se chlubí oba a oba mají pravdu! O titul největšího výrobce automobilů na světě v minulosti bojovaly především americký koncern General Motors a japonská automobilka Toyota, ale v poslední době se k nim přidal Volkswagen Group a aliance Renault-Nissan-Mitsubishi. Německá skupina tvrdí, že za rok 2018 dodala zákazníkům 10,83 milionu vozidel, o 0,9 % více než o rok dříve, což bylo nejvíce v její historii. Naopak francouzsko-japonská aliance tvrdí, že její prodeje loni vzrostly o 1,4 % na 10.76 vozů. To by znamenalo, že je v pořadí automobilek druhá, protože Toyota hlásí 10,59 milionu automobilů, což je dvouprocentní meziroční nárůst.

Jenže součástí Volkswagen Group jsou též výrobci nákladních vozidel MAN a Scania, po jejichž odečtení skupina prodala pouze 10,60 milionu osobních a lehkých užitkových vozů. Právě v takovém případě je jedničkou aliance Renault-Nissan-Mitsubishi, která sebe nazývá právě největším výrobcem osobních a lehkých užitkových vozů na světě. Francouzsko-japonské seskupení nákladní vozy vůbec nevyrábí, společnost Renault Trucks je totiž majetkem Volvo Group, švédského výrobce nákladních vozů a autobusů, který dnes už není součástí stejnojmenné automobilky. Po odečtení nákladních vozidel zůstává Toyota na třetí příčce. Součástí japonského koncernu je totiž i divize nákladních vozů Hino a Daihatsu. Bez nich loni Toyota prodala 10,39 milionu automobilů (osobních a lehkých užitkových). Loňský odbyt společnosti Nissan Motor podle zveřejněných údajů klesl o téměř tři procenta na zhruba 5,65 milionu vozů, zatímco odbyt Mitsubishi se zvýšil o 18 procent na cca 1,22 milionu aut. Renault již dříve oznámil, že loni zvýšil prodeje o tři procenta na zhruba 3,88 milionu vozů.

Na výsledcích nejlepších dvou je přitom zajímavé to, že rostly navzdory zažívaným potížím. Volkswagen Group bojoval s novými emisními normami, na které nestihl včas reagovat a jeho značky musely kvůli nim razantně omezit nabídku svých modelů, což prodeje skupiny negativně ovlivnilo. Dnes již bývalý šéf Nissanu a aliance Renault-Nissan-Mitsubishi Carlos Ghosn byl zase v listopadu zatčen kvůli podezření z finančních podvodů. Ghosn kvůli tomu zůstává v japonské vazbě, a tak aliance musela změnit nejvyšší vedení.




Jsme na Facebook
Přidejte si nás a mějte vždy ty nejnovější informace.

Facebook



TOPlist
Hudební vydavatelství Tommü Records

Informace pro Vás

Nabízíme prodej a servis vozů ve Starém Jičíně. K dispozici máme osobní, rodinné, užitkové a terénní auta. Zajistíme vám operativní leasing, úvěr, náhradní díly, servisní práce, seřizování motorů, karosářské a lakýrnické práce, geometrii, měření emisí, montáž mechanického i elektronického zabezpečení, pneuservis, montáž doplňků a příslušenství, ruční mytí vozidel včetně čištění interiérů a řadu dalších služeb.