On-Line dotaz pro MS Tommü
On-Line dotaz pro MS Tommü
MS TOMMÜ STARÝ JÍČÍN
Starý Jičín 99
742 31 Starý Jičín

Mobil: 777 341 802
prodej@tommu.cz
MS TOMMÜ OSTRAVA
PŘESUN AKTIVIT
OD 1.7.2015
DO STARÉHO JIČÍNA
On-Line dotaz pro MS Tommü

Carlos Ghosn: Chvíli „dole“ a...
 
24.12.2018 Autor: Tommü Design

chvíli „nahoře“! Celá záležitost kolem Ghosna připomíná jízdu na horské dráze. Nejprve se zdálo, že musí čelit zkostnatělému systému, který jej s takřka stoprocentní jistotou ponechá dlouho za mřížemi. Následně svitla naděje na propuštění, aby se vzápětí objevilo nové zatčení. Carlos Ghosn měl na dosah strávení letošních Vánoc s rodinou, nakonec ale zůstává v cele. Státní zástupci využívají veškerých možností, aby propuštění zabránili. Tokijský soud před čtyřmi dny zcela neočekávaně zamítl požadavek vyšetřovatelů a státních zástupců na další prodloužení vazby. Pak vydal vůbec první oficiální prohlášení pro tisk, které zveřejnil jeho advokát. Na spadnutí bylo schválení kauce, o které měl soudní dvůr rozhodnout. Je naprosto jasné, že Ghosn by si ji mohl dovolit zaplatit, i když její výše bude jakákoliv. Jenže nic takového se nestalo, a hned tak ani nestane.

Ghosnovo zatčení přitahuje také pozornost na japonský systém trestního práva. Obhájci lidských práv ho kritizují za to, že v něm neexistuje žádná presumpce neviny a obžalovaní mohou být drženi ve vazbě i několik měsíců před začátkem soudu. Japonský soudní systém s trochou nadsázky připomíná peklo: „Pokud něco schvátí, už to nenavrátí.“ Ghosn byl ještě před rozhodnutím soudu o kauci znovu zatčen v souvislosti s jiným údajným trestným činem a je jasné, že celu předběžného zadržení hned tak neopustí. Vyšetřovatelé jej v ní mohou bez problémů držet další dva dny a soud navíc požádat o další prodloužení. Na deset a následně ještě o dalších deset dní navíc. Zatím byl Ghosn zadržován kvůli tomu, že měl v informacích pro burzu cenných papírů uvádět nižší plat, než jaký ve skutečnosti pobíral, nyní jej vyšetřovatelé viní z toho, že v roce 2008 došlo v důsledku globální ekonomické krize k znehodnocení jeho osobní investice do Nissanu ve výši přesahující 16 milionu USD. Tuto ztrátu pak měl pan Ghosn převést na automobilku. Je otázkou, jak by za tento krok mohl být potrestán, za falšování finančních dokumentů mu ale hrozilo až desetileté vězení. Nyní se ovšem musí připravit na další tlak ze strany vyšetřovatelů - vyslýchán může být až osm hodin denně bez přítomnosti právníka. Prostě v zemi vycházejícího slunce je tento zářivý element hodně zastřen a s tím také počítá součastný výkonný ředitel společnosti Nissan Motor - Hiroto Saikawa.

Obvinění nemají prakticky žádná práva, nepřekvapivě tak v 99,9 procentech dochází k jejich odsouzení. Často za tím stojí přiznání vynucená právě pod tlakem, který vyšetřovatelé a státní zástupci mohou na zatčené i po tři týdny vyvíjet. Nicméně Calos Ghosn není teroristou obviněným z útoků na japonskou veřejnost, naopak jde o místního hrdinu, který se jako zachránce Nissanu dostal dokonce do komiksů. Kromě toho je jeden z nejvýznamnějších automobilových manažerů světa. Postup Japonců ostře kritizovala francouzská média. I konzervativní list Le Figaro označil jednání vyšetřovatelů a státních zástupců za zjevně účelové - prý se nyní jen za každou cenu snaží, aby se Ghosn nemohl objevit na veřejnosti, celou situaci vysvětlit ze svého pohledu a dost možná i získat na svou stranu část veřejného mínění. Ale jaká je realita? Proti sobě stojí opravdu silní soupeři, Carlos Ghosn a japonské justice. Vyhrát bude moci jen jeden...




Jsme na Facebook
Přidejte si nás a mějte vždy ty nejnovější informace.

Facebook



TOPlist
Hudební vydavatelství Tommü Records

Informace pro Vás

Nabízíme prodej a servis vozů ve Starém Jičíně. K dispozici máme osobní, rodinné, užitkové a terénní auta. Zajistíme vám operativní leasing, úvěr, náhradní díly, servisní práce, seřizování motorů, karosářské a lakýrnické práce, geometrii, měření emisí, montáž mechanického i elektronického zabezpečení, pneuservis, montáž doplňků a příslušenství, ruční mytí vozidel včetně čištění interiérů a řadu dalších služeb.