On-Line dotaz pro MS Tommü
On-Line dotaz pro MS Tommü
MS TOMMÜ STARÝ JÍČÍN
Starý Jičín 99
742 31 Starý Jičín

Mobil: 777 341 802
prodej@tommu.cz
MS TOMMÜ OSTRAVA
PŘESUN AKTIVIT
OD 1.7.2015
DO STARÉHO JIČÍNA
On-Line dotaz pro MS Tommü

Dnes uplynulo třiadvacet dní...
 
11.12.2018 Autor: Tommü Design

od zatčení Carlose Ghosna - předsedy a výkonného ředitel společnosti Renault-Nissan-Mitsubishi. Všeobecně se očekávalo, že japonští vyšetřovatelé překvalifikují vyšetřované skutky, aby mohli Ghosna propustit, ale hned zase zatknout a tím prodloužit jeho pobyt v cele předběžného zadržení. Ovšem realita je nakonec jiná. Bývalý šéf společnosti Nissan Motor byl formálně obviněn z falšování finančních výkazů automobilky. Spolu s Ghosnem se podvodů měl dopustit i další vysoce postavený manažer Nissanu Greg Kelly, který byl zatčen společně s ním.

Momentálně je otázkou, co se bude dít v příštích dnech, nicméně se zdá, že předseda a výkonný ředitel aliance Renault-Nissan-Mitsubishi na svátky doma nebude. Nobuo Gohara, bývalý vyšetřovatel zvláštní jednotky, která má Ghosna na starosti, uvedl, že v případech, kdy obvinění trvají na své nevinně, obvykle není povolena kauce. Za tento postup, stejně jako další metody, mezi něž patří například i osmihodinový výslech bez přítomnosti advokáta, se Japonci již častokrát dostali pod kritiku mezinárodních společenství. Zatím se ale systém nezměnil. Dost možná se soud přikloní spíše k Nissanu, který Ghosnův pád přímo zařídil. Automobilka odstartovala interní vyšetřování, jehož závěry následně předala policii. Ta pak šéfa aliance zatkla 19. listopadu jen pár minut po přistání na letišti v Tokiu. Proč by ale za této situace měl být soud vůči Nissanu shovívavý? Především kvůli auditům z let minulých, ve kterých automobilka několikráte potvrdila, že Ghosnův plat a způsob, jakým je o něm reportováno, jsou zcela v souladu se zákony. Značka sice dnes tvrdí, že Kelly je autorem plánu, jak rozdělit kompenzaci šéfa aliance na několik složek, aby žádná nevyvolala negativní reakce investorů a japonského lidu, přesto o něm stoprocentně musela vědět. Zvláště, když nejde o jednorázovou záležitost, ale takřka desetiletý proces. Že nejde pouze o spekulaci, naznačuje skutečnost, že Nissan byl spolu s Ghosnem a Kellym obviněn rovněž. V jeho případě má jít o porušení japonského finančního práva. To asi nepřidá na klidném spaní současnému šéfovi automobilky Hiroto Saikawovi, který byl dosud po velkým tlakem, jenž se dál stupňuje.

Saikawovo vystupování směrem ke Carlosi Ghosnovi je od vypuknutí kauzy podezřelé, ale hlavně osobnější. Podle zdrojů zevnitř automobilky byl Ghosn v poslední době nespokojen s tím, jak Saikawa firmu řídí. Po první polovině současného fiskálního roku, který končí 31. března 2019, se provozní zisk Nissanu meziročně snížil o sedmnáct procent. Ghosn tak hodlal při svém výletu do Japonska promluvit s členy představenstva automobilky a s jejich souhlasem následně na jaře příštího roku Saikawu odvolat. Ten se ale o tom dozvěděl a spustil vlastní protiakci. Je ovšem otázkou, zda si stávající šéf Nissanu pomohl. Automobilka byla obviněna a je to právě on, kdo se bude muset justici zodpovídat. Navíc jeho podpis nechybí na dokumentech o Ghosnových příjmech. Jakkoliv zatím vyšetřovatelé údajně věří, že nevěděl, co podepisuje, reálně je poněkud nevěrohodné, aby šéf značky netušil, že právě schvaluje plat svého nadřízeného. Je tak možné, že zakrátko skončí v cele vedle Ghosna. Ostatně v zemi vycházejícího slunce se již mluví o tom, proč za skandál celé značky sedí jen dva lidé - a navíc ještě cizinci...




Jsme na Facebook
Přidejte si nás a mějte vždy ty nejnovější informace.

Facebook



TOPlist
Hudební vydavatelství Tommü Records

Informace pro Vás

Nabízíme prodej a servis vozů ve Starém Jičíně. K dispozici máme osobní, rodinné, užitkové a terénní auta. Zajistíme vám operativní leasing, úvěr, náhradní díly, servisní práce, seřizování motorů, karosářské a lakýrnické práce, geometrii, měření emisí, montáž mechanického i elektronického zabezpečení, pneuservis, montáž doplňků a příslušenství, ruční mytí vozidel včetně čištění interiérů a řadu dalších služeb.