On-Line dotaz pro MS Tommü
On-Line dotaz pro MS Tommü
MS TOMMÜ STARÝ JÍČÍN
Starý Jičín 99
742 31 Starý Jičín

Mobil: 777 341 802
prodej@tommu.cz
MS TOMMÜ OSTRAVA
PŘESUN AKTIVIT
OD 1.7.2015
DO STARÉHO JIČÍNA
On-Line dotaz pro MS Tommü

5 finalistů ankety Auto roku v...
 
15.11.2018 Autor: Tommü Design

Česku má klasický motor - žádný elektrický vůz neprošel. Do tohoto automobilového klání byly přihlášeny tři elektromobily (Nissan Leaf, Jaguar I-Pace a Renault Zoe), avšak do finálové pětice se nedostal ani jeden. Porota složená z pětatřiceti odborných motoristických novinářů vybrala z původních kandidátů pětici finalistů. Kdo tedy postoupil do finále? Porotci vybrali vozy BMW X5, Ford Focus, Kia Ceed, Peugeot 508 a Subaru XV. Vítěz ankety s titulem Auto roku 2019 v České republice bude vyhlášen dne 8. ledna 2019 na tiskové konferenci Svazu dovozců automobilů (SDA).

I když třeba Mercedes nominoval čtyři své modely (A, CLS, G, GT čtyřdveřové kupé), dva Audi (A6,Q8), dva modely Opel (Combo, Grandland X) nebo dva Volkswagen (Touareg, T-Roc), do užšího výběru pěti finalistů se ani jeden z nich nedostal. Zatímco třeba postoupení BMW X5, Fordu Focus, Kia Ceed či Peugeotu 508 asi i leckdo očekával, pátý vůz, kterým je Subaru XV, můžeme považovat za malé překvapení. Vždyť XV nenabízí ani vznětový motor, ba ani manuální převodovku. Na druhou stranu si stále zachovává ortodoxní techniku s originálně řešeným pohonem všech kol a k tomu všemu má i velmi dobré jízdní vlastnosti. Systém hlasování ve druhém kole se v posledních letech neměnil a stejně tak jsou zažité i dvě doprovodné ankety - Ekologické auto roku a Technická inovace roku. Tady se body nerozdělují. Porotci si zkrátka na základě osobních priorit vyberou.

Ekologické auto roku 2019 v ČR - nominované vozy:
1.) Honda Civic diesel ... 2.) Hyundai Nexo ... 3.) Hyundai Kona Electric ... 4.) Jaguar I-Pace ... 5.) Mercedes C 200 (mild-hybrid) ... 6.) Nissan Leaf ... 7.) Renault Zoe ... 8.) Seat Ibiza TGI ... 9.) Škoda Octavia Combi G-TEC.

Technická inovace roku 2019 v ČR - (v této části ankety bylo nominováno deset značek, každá z nich za jeden určitý systém):
Hyundai - Smart Sense představuje originální souhrn technologicky vyspělých systémů pro aktivní bezpečnost a podporu řidičů, včetně funkce ROA (Rear Occupant Alert) - sleduje zadní sedadla vozu.
Subaru - vnitřní zpětné zrcátko s kamerou pro model Levorg, u kterého zadní kamera promítá obraz do vnitřního zpětného zrcátka. Obraz tak není závislý na volném průhledu skrz vůz, který mohou stínit cestující nebo náklad.
Mercedes-Benz - hlasové ovládání s neobvykle širokou funkcionalitou. Stačí jen vyslovit „Můj Mercedesi“ a auto čeká na další pokyn. Můžete se ho zeptat například na aktuální dojezd, počasí, nastavit navigaci, teplotu topení, audio nebo přeladit rozhlasovou stanici.
Volvo - unikátní detekční algoritmus standardně dodávaného systému City Safety nově zahrnuje aktivní ochranu před srážkou s protijedoucím vozidlem prostřednictvím automatického brzdění.
Nissan - e-Pedal pro model Leaf umožňuje zrychlovat, zpomalovat a zastavit jednoduchým zvyšováním nebo snižováním tlaku na akcelerační pedál. Jeho úplným uvolněním vozidlo zpomalí až do zastavení a zůstane stát i ve svahu, aniž by bylo zapotřebí sešlápnout brzdový pedál. Pokud řidič sundá nohu z pedálu, Leaf začne výrazně zpomalovat díky maximální rekuperaci. Zpomalení dosáhne hodnoty 0,2 G, a tak se zároveň rozsvěcují brzdová světla.
Ford - nový zážehový tříválec disponuje unikátním vypínáním jednoho válce, které kombinuje s přímými i nepřímým vstřikováním paliva pro model Focus.
Volkswagen - 1.5 TSI 96 kW, první sériově vyráběný zážehový motor s variabilní geometrii lopatek turbodmychadla (VGT), která se doposud objevovala primárně u přeplňovaných vznětových motorů a omezeně jen v extrémním Porsche Turbo.
Honda - 1.6 i-DTEC - první sériový vznětový motor, který plní nové emisní limity bez aditiva AdBlue. Čtyřválec pracuje s filtrem pevných částic doplněného jednoduchým záchytným katalyzátorem oxidů dusíku, který nabízí neobvykle rychlou a snadnou regeneraci.
Audi - Lidar, laserový skener pro model A8, poprvé použitý v sériovém vozidle. Umí prozkoumávat prostor před vozidlem i v noci, zatím nejpřesnější senzor pro monitorování. Laserový paprsek umí poskládat 3D obraz okolí vozu, a tudíž zvládne detekovat všemožné překážky. Tedy nejen auta, ale třeba cyklisty.
BMW - Reversing Asistant (asistent couvání) dostupný u nového modelu BMW X5 nabízí dosud nevídanou úroveň asistence při vyjíždění z parkovacího místa nebo při manévrování ve stísněném prostoru.




Jsme na Facebook
Přidejte si nás a mějte vždy ty nejnovější informace.

Facebook



TOPlist
Hudební vydavatelství Tommü Records

Informace pro Vás

Nabízíme prodej a servis vozů ve Starém Jičíně. K dispozici máme osobní, rodinné, užitkové a terénní auta. Zajistíme vám operativní leasing, úvěr, náhradní díly, servisní práce, seřizování motorů, karosářské a lakýrnické práce, geometrii, měření emisí, montáž mechanického i elektronického zabezpečení, pneuservis, montáž doplňků a příslušenství, ruční mytí vozidel včetně čištění interiérů a řadu dalších služeb.