On-Line dotaz pro MS Tommü
On-Line dotaz pro MS Tommü
MS TOMMÜ STARÝ JÍČÍN
Starý Jičín 99
742 31 Starý Jičín

Mobil: 777 341 802
prodej@tommu.cz
MS TOMMÜ OSTRAVA
PŘESUN AKTIVIT
OD 1.7.2015
DO STARÉHO JIČÍNA
On-Line dotaz pro MS Tommü

Britskému zastoupení Nissanu...
 
17.10.2018 Autor: Tommü Design

nezbývalo nic jiného, než stáhnout ze svého webu zavádějící reklamní materiály, jenž nepřesně popisovaly schopnosti elektromobilu Leaf. Nezávislý regulační úřad pro dohled nad reklamou v britských médiích - Advertising Standards Authority (ASA) - který dohlíží na důvěryhodnost reklam, už dokázal zakázat řadu automobilových spotů, ať už na základě klamání spotřebitele, nebo třeba kvůli vyobrazení nebezpečné jízdy na silnici, jenž by mohla negativně ovlivnit publikum. Tentokrát se však ASA pustila do britského zastoupení Nissanu, který měl nepřesně propagovat schopnosti elektrického modelu Leaf.

Britské zastoupení japonské společnosti Nissan Motor umístilo na své webové stránky reklamu, ve které tvrdí. „Naše rychlonabíječka dokáže nabít elektromobil Leaf na osmdesát procent kapacity v časovém rozmezí čtyřiceti až šedesáti minut. Připojte váš nový Leaf na CHAdeMO rychlonabíječku a nabijte až osmdesát procent během pouhých čtyřiceti minut“. Po prvních stížnostech firma ještě upravila text na: „Dostaňte se z dvaceti na osmdesát procent kapacity během zhruba šedesáti minut“. Ale na britský úřad ASA dorazily další tři stížnosti, ve kterých lidé uvádějí, že firma už nespecifikuje další důležité faktory při nabíjení. Mimo jiné například stav baterie a nabíječky, venkovní teplotu, ale i zahřátí baterie. Nabíjení může prodloužit i vyšší teplota baterie, kterou způsobí delší doba jízdy. Jak už to dnes bývá, tvrzení byla v reklamním sdělení pochopitelně upřesněna malým písmem takzvaně „pod čarou“, kde britský Nissan přímo specifikoval nutnost použití jeho rychlonabíječky typu CHAdeMO k dosažení takto rychlého nabití. Nehledě na zmínku, že rychlost nabíjení se liší podle velikosti baterie, jejího stavu a proces může dále ovlivnit například okolní teplota. Ve stížnosti na britské zastoupení Nissanu bylo uvedeno, že nabíjení modelu Leaf obvykle trvá déle než šedesát minut a baterie vozu jsou uzpůsobeny k procesu rychlého nabíjení pouze jednou denně. V prohlášení ovšem tyto informace firma obratem vyvrací, opět uvádí, že nabití baterií na osmdesát procent kapacity je do šedesáti minut možné. Samozřejmě se odvolává na svou poznámku „pod čarou“, vysvětlující faktory ovlivňující nabíjení. Britský Nissan rovněž potvrdil, že akumulátory modelu Leaf jsou uzpůsobeny k opakovanému rychlému nabíjení i vícekrát denně. Firma rozvádí i detailní podmínky nabíjení a funkci bezpečnostní pojistky, která zabraňuje rychlému nabíjení několikrát po sobě v krátkém časovém rozmezí.

Oficiální stanovisko nezávislého regulačního úřadu pro dohled nad reklamou v britských médiích je naprosto jasné. „Protože reklama jasně neuvedla, kolik času je potřeba k nabití na určitou hranici, dospěli jsme k názoru, že tvrzení nebylo podloženo a mohlo být pro zákazníka matoucí.“ Úřad rovněž kritizoval umístění důležitých podrobností až na samotný konec webových stránek propagujících Leaf. Proto ASA rozhodla o odstranění reklamních materiálů. Britský Nissan se nechal slyšet, že je rozhodnutím agentury zklamán, ale bude její verdikt respektovat. Ovšem je třeba přiznat, že se nejedná o jediný problém druhé generace Nissanu Leaf. Někteří z prvních majitelů nového elektromobilu v USA už totiž hlásili závažný problém, a to s chybějícím aktivním tepelným managementem. Pokud se s autem vydali na delší výlet s několika zastávkami na rychlonabíječce, dočkali se nepříjemného překvapení. Zhruba u třetí rychlonabíječky totiž nový Leaf zpomalil rychlost nabíjení na cca 22 kW, tedy zhruba na polovinu a doba nabíjení se tím výrazně prodloužila! Prostě: „Je něco shnilého ve státě dánském“...




Jsme na Facebook
Přidejte si nás a mějte vždy ty nejnovější informace.

Facebook



TOPlist
Hudební vydavatelství Tommü Records

Informace pro Vás

Nabízíme prodej a servis vozů ve Starém Jičíně. K dispozici máme osobní, rodinné, užitkové a terénní auta. Zajistíme vám operativní leasing, úvěr, náhradní díly, servisní práce, seřizování motorů, karosářské a lakýrnické práce, geometrii, měření emisí, montáž mechanického i elektronického zabezpečení, pneuservis, montáž doplňků a příslušenství, ruční mytí vozidel včetně čištění interiérů a řadu dalších služeb.