On-Line dotaz pro MS Tommü
On-Line dotaz pro MS Tommü
MS TOMMÜ STARÝ JÍČÍN
Starý Jičín 99
742 31 Starý Jičín

Mobil: 777 341 802
prodej@tommu.cz
MS TOMMÜ OSTRAVA
PŘESUN AKTIVIT
OD 1.7.2015
DO STARÉHO JIČÍNA
On-Line dotaz pro MS Tommü

Zatím jsou sportovně užitkové...
 
27.09.2018 Autor: Tommü Design

vozy a „kříženci“ velkým hitem, ale co nás čeká dál? Automobilky neustále hledají možnosti, jakým způsobem k sobě přilákat zákazníky. Když se společnost Nissan Motor před lety rozhodla v Evropě ukončit tradiční kompakt a vsadila na Crossover, zdálo se to jako dost bláznivý nápad. Uplynulá léta ale ukázala, že to byl dobrý tah. Nissan Qashqai patřil a patří mezi vůbec nejprodávanější auta na starém kontinentu, což se předcházejícímu modelu Almera nikdy nepovedlo. Segment se ale pomalu plní, a tak je čas se dívat dále. Jaký trend nás čeká do budoucna?

Kdyby to výrobci aut věděli, už by takový vůz určitě stavěli, jenže zákaznické preference je těžké odhadnout. Automobilky na to mají celá oddělení, kterým se ne vždy podaří trefit se do vkusu spotřebitelů. Ostatně zmíněný japonský producent automobilů by o tom mohl vyprávět. Qashqai se sice ukázal jako hit, ale takové SUV Murano CrossCabriolet bylo naprostým propadákem. Automobilky tak v době tuhé konkurence sází hlavně na osvědčené karty, kterými jsou dnes právě různá SUV a Crossovery, jejichž sestava se neustále rozrůstá. Právě tento segment ale naznačuje jeden z možných trendů, kterými jsou SUV kupé, tedy vozy s dynamicky pojatou karoserií. Začalo to SsangYongem Actyon, který předběhl dobu - i kvůli nevzhlednému designu se však nikdy moc neprosadil. Jen krátce po něm ale následovalo BMW X6, jehož bohatý styl naopak uspěl, a tak se vůz stal velmi oblíbeným. Postupně tak mužný typ bavoráka následovaly další a dnes taková SUV kupé má už kdejaká luxusní značka - obdobné řešené auto nabízí Mercedes-Benz (GLC kupé, GLE kupé), Audi (Q8) nebo Land Rover (Range Rover Velar), přičemž kategorie začala lákat i ostatní značky. SUV kupé se nepochybně inspirovala Toyota CH-R, Renault již představil Crossover Arkana, zatím určený pro východní trhy. Škoda pak pro čínský trh připravuje Kodiaq GT a dlouho se mluví také o tom, že takové auto nabídne i Volkswagen, na bázi Tiguanu.

Jenže ne všichni sázejí na osvědčené karty, stále existují výrobci, kteří chtějí trochu experimentovat. Takovým experimentem zatím zůstává Shooting Brake - jenž je označení pro tří nebo pětidvéřovou karoserii automobilu s dynamickými rysy, jehož vstup do zavazadlového prostoru připomíná kombi. Na scénu ho vrátil Mercedes-Benz a jeho nabídka se pomalu rozšiřuje, a tak někteří odborníci mluví o tom, že to je směr, kterým se vydají další a další značky. Že bychom tu měli nový trend? Myšlenka se zalíbila i dalším automobilkám. Ferrari uvedlo čtyřmístné FF, Aston zase postavil exkluzivní Vanquish Zagato Shooting Brake. Jenže nápad už není cizí ani ostatním značkám, které mají mnohem větší možnosti trend rozšířit. Jistou inspiraci Shooting Brake najdeme už ve tvarech dnešního Opelu Insignia ST, Peugeot pak v případě nového 508 SW už o tomto trendu mluví zcela otevřeně. A není jediný, Kia rozšířila v dnešní generaci řadu Ceed o model ProCeed. Jedná se o Shooting Brake, který doplňuje tradiční kombi. Navíc nezůstane jen u nich, konkrétně Volkswagen nenápadně naznačil příchod sportovního kombi na bázi Arteonu.

Pro výrobce by navíc taková auta mohla mít jednu výhodu. Kvůli nízké karoserii, kterou se tento typ vozu obvykle chlubí má perfektní aerodynamikou, jenž je v době stále přísnějších emisních norem velice důležitou vlastností automobilu. Na druhou stranu mohou mít problém v tom, že zákazníci vyhledávají vysoká místa k sezení v SUV, která Shooting Brake logicky nenabídne. Klientům se vysoké karoserie sportovně užitkových vozů zamlouvají i kvůli osobní bezpečnosti. Takže - uvidíme.




Jsme na Facebook
Přidejte si nás a mějte vždy ty nejnovější informace.

Facebook



TOPlist
Hudební vydavatelství Tommü Records

Informace pro Vás

Nabízíme prodej a servis vozů ve Starém Jičíně. K dispozici máme osobní, rodinné, užitkové a terénní auta. Zajistíme vám operativní leasing, úvěr, náhradní díly, servisní práce, seřizování motorů, karosářské a lakýrnické práce, geometrii, měření emisí, montáž mechanického i elektronického zabezpečení, pneuservis, montáž doplňků a příslušenství, ruční mytí vozidel včetně čištění interiérů a řadu dalších služeb.