On-Line dotaz pro MS Tommü
On-Line dotaz pro MS Tommü
MS TOMMÜ STARÝ JÍČÍN
Starý Jičín 99
742 31 Starý Jičín

Mobil: 777 341 802
prodej@tommu.cz
MS TOMMÜ OSTRAVA
PŘESUN AKTIVIT
OD 1.7.2015
DO STARÉHO JIČÍNA
On-Line dotaz pro MS Tommü

Americký IIHS si „posvítil“ na...
 
15.08.2018 Autor: Tommü Design

špatně svítící auta. IIHS (Insurance Institute for Highway Safety - Institut pro bezpečnost silniční dopravy), který v USA každoročně testuje úroveň bezpečnosti nových vozidel, jehož výsledky mají na americkém kontinentě podobnou váhu jako v Evropě Euro NCAP, testoval čtyři desítky aut, která právě kvůli špatnému osvětlení nezískala nejvyšší možné celkové hodnocení. Zhruba polovina vážných nehod se smrtelnými následky na amerických silnicích proběhne za tmy. Více než čtvrtina pak na neosvětlených komunikacích. Z toho je zřejmé, jak velkou roli hraje úroveň osvětlení v otázce aktivní bezpečnosti. Tady v žádném případě nejde jen o typ zdroje (žárovka, výbojka, LED), ale také o konstrukci světlometu, jeho doplňkové technologie (natáčení do zatáčky, samočinné přepínání na dálková světla) a samozřejmě i jeho správné nastavení.

Bylo to právě osvětlení, které u vybraných čtyřiceti modelů automobilů rozhodlo o konečném výsledku. Všechna obdržela velmi dobré hodnocení za nárazové testy a rovněž za úroveň systému samočinného nouzového brzdění či varování před čelní srážkou. V těchto disciplínách získala níže uvedená auta velmi dobré hodnocení. V čem však propadla, bylo právě osvětlení. To technici hodnotili jako slabé, u některých vozů nanejvýš průměrné. A která auta si tedy pohoršila vinou horšího osvětlení? Byly to Nissan Murano, Pathfinder a Sentra; Infiniti Q70 i QX60; Acura ILX; Audi A4 Allroad, A5, A6, Q5 a Q7; BMW X1; Buick LaCrosse; Cadillac XT5; Chevrolet Bolt EV, Equinox nebo Malibu; Fiat 500X; Ford F-150 i Fusion; GMC Acadia a Terrain; Honda Civic; Hyunadi Accent nebo Kona; Jeep Compass; Kia Niro PHEV a Rio; Lincoln MKX i MKZ; Mercedes-Benz třídy C; Mini Countryman; Toyota C-HR, Tacoma nebo Yaris iA; Volkswagen Atlas, Jetta, Passat i Tiguan a Volvo XC90. Mnohá z těchto aut se prodávají také u nás, o jiných jste možná ani nikdy neslyšeli. V každém případě se osvětlení aut na amerických silnicích dost liší od těch v Evropě. V USA se uplatňuje symetrický světelný kužel, v Evropě máme asymetrický, kdy pravá strana světelného kužele je zalomena pod úhlem 30 stupňů. Smyslem je zlepšit osvětlení krajnice a tedy i případné chodce.

Jak vlastně technici IIHS dospěly k tomu, že osvětlení uvedených vozidel je horší než průměr? Výkon světlometů se posuzuje v pěti úrovních. V přímém směru a dále v oblouku s poloměrem 500 stop a 800 stop na obě strany. Určujícím faktorem je, jak daleko od vozidla a s jakou intenzitou světla svítí. Čím delší je dosah jejich kužele a zároveň čím intenzivněji svítí, tím je hodnocení účinnosti osvětlení vyšší. Dosah světelného kužele se měří ve stovkách stop, přičemž v přímém směru by měl být dosah nejdelší, naopak u menšího z obou oblouků (tedy o poloměru 500 stop) nejkratší. Výkon světlometů měří senzory, přičemž minimální hodnotou intenzity světla je 5 lux. Pro srovnání - za úplňku při současně temné obloze osvětluje měsíc povrch země intenzitou přibližně 1 lux.




Jsme na Facebook
Přidejte si nás a mějte vždy ty nejnovější informace.

Facebook



TOPlist
Hudební vydavatelství Tommü Records

Informace pro Vás

Nabízíme prodej a servis vozů ve Starém Jičíně. K dispozici máme osobní, rodinné, užitkové a terénní auta. Zajistíme vám operativní leasing, úvěr, náhradní díly, servisní práce, seřizování motorů, karosářské a lakýrnické práce, geometrii, měření emisí, montáž mechanického i elektronického zabezpečení, pneuservis, montáž doplňků a příslušenství, ruční mytí vozidel včetně čištění interiérů a řadu dalších služeb.